Kaj je vodilo k odločitvi, da so umetniška dela Galleria L’arte di seta natisnjena na svileni saten?

Odsev svetlobe na svilenem satenu da tkanini čudovit lesk, ki skupaj s posebno mehkobo in svilnatostjo, ki jo začutimo ob dotiku, vzbudi vznemirljiv občutek razkošne elegance, hkrati pa na njem barve zaživijo, kar umetniškim delom omogoči, da zasijejo v popolnosti. In ker šepeta.

Opis svileni saten nam posreduje dve informaciji: prva je, da gre za tkanino stkano iz svilenih niti; druga pa nam govori o vrsti vezave niti. Poseben lesketajoč učinek omogoča satenska vezava, pri kateri je en vez daljši, bodisi čez osnovo (navpične niti) ali votek (vodoravne niti), imenovana tudi atlas vezava. Ta omogoča, da se svetloba pri dotiku tkanine ne razprši in razbije, kot se zgodi pri drugih vezavah, kar da tkanini lesk na zunanji strani.

Saten je sicer lahko stkan iz katerega koli materiala, vendar ničesar ne moremo primerjati z lepoto satenske tkanine, izdelane iz 100% čistih svilenih niti. Tudi pri svilenih tkaninah pa je pomembna kakovost niti in tkanja, da je površina čim bolj gladka, brez napak, saj je le-to vpliva na izrazitost leska.

Prav zato za izdelke Galleria l’arte di seta/ Whispers of Slovenia uporabljamo najkakovostnejšo satenasto svilo, saj s tem zagotovimo najboljše pogoje za odsev svetlobe in izkušnje umetnine, predstavljene na svili.

(Buck and McCord [29] in Optical properties W.E. Morton, J.W.S. Hearle, in Physical Properties of Textile Fibres (Fourth Edition), 2008 In https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978184569220950024X

Da bi preprečili preveliko občutljivost tkanine zaradi omenjenih dolgih vezov, je tkanje zelo gosto: poraba niti na kvadratni centimeter je nekajkrat večja kot pri drugih vezavah. Zato je izdelava satenske svile dolgotrajnejša in dražja.

Svilen saten zelo cenijo notranji dekoraterji, krojači in drugi, ki želijo ustvariti najbolj luksuzen videz pri delu s tkanino. Poleg elegantnega videza ima svileni saten še številne lastnosti, zaradi katerih je zelo iskan. Je nepredstavljivo pomemben pri visoki modi, uporablja se za večerne obleke, spodnje perilo, kravate, rute in posteljnino.

Svileni saten povzdigne Šepete Slovenije, Whispers of Slovenia, o ustvarjenih lepotah in novih oblikah, novih zgodbah, ki tlijo iz njih in popestrijo vaše trenutke dneva.