Lepota je v uporabi

Ko zadiši po pomladi in nam sončni žarki odstrejo drugačno, bolj milo svetlobo, ko nas zvoki žvrgolenja ptic ter pogledi na vijolična polja razcvetelega žafrana zvabijo na plano, je čas, da svežina preplavi tudi naše domove. Ponavadi prepih začutijo tudi naše omare in predali. Bolj ali manj redoljubno urejena garderoba čaka na prevetritev, tudi predali/obešalniki, kjer naj bi vsak izmed nas premogel vsaj dve ruti ali šala.

Ruta naj ne bo le kos, shranjen iz nostalgije – moda ga ni pozabila, še več, odkrila je nove in vmes priklicala že zaprašene načine uporabe. Vplivnice kličejo po sledilcih z všečnimi, do potankosti obdelanimi fotografijami, če so le te posnete kje v eksotiki, toliko bolje.

Verjetno za Hildo Ogden še nikoli niste slišali. V svoji popularni vlogi v žajfnici Coronation Street, ki ji je življenje vdahnila igralka Jean Alexander, je postala znana (in priljubljena) tudi zaradi rute, izpod katere so nesramežljivo kukali skrbno naviti viklerji. Takrat, leta 1982, je bila v Veliki Britaniji četrta najbolj prepoznavna oseba, po vrsti za kraljico mati, njeno hči kraljico Elizabeto, in Diano, Princess of Wales.

Ah, ta obsedenost medijev (in bralcev) z zaprašeno monarhijo še dandanes dviga naklade in klike.

Kako se poigravati z rutami, ste verjetno že absolvirali, morda pa vas bo kakšen nasvet vzpodbudil, da boste temu kosu svile vdahnili novo življenje.

 • Klasično zavezana ruta z vozlom pod brado

Ta način nošenja ni tako démodé, kot bi si mislili. Če jo znate nositi s samozavestno držo in jo prav kombinirati, boste zagotovo opaženi. In še zdaleč ne bo videti, da ste si sveže urejeno pričesko, direktno od frizerja, le zaščitili pred vetrom. Ker to je pa res passé, čeprav je, če parafraziramo, praktičnost le mati iznajdljivosti.

 • Ruta, zavezana zadaj

Ni le spomin na imidž Jackie O med sprehodom po Capriju in uživanjem na Onassisovi jahti. Potisnjena s čela, da se vidijo lasje ali pa nasprotno, segajoča do višine obrvi, kot so si jo nadevali hipiji. Zgodovina se na novo poustvarja v uniseks maniri, s kalifornijskih plaž na breg Ljubljanice in v bohinjski kot.

 • Zloženka

Morda vam jo bo všeč nositi kot zložen trak , v stilu bandane, vezan zadaj ali pa se bo, vezan spredaj, razcvetel v imaginarno rožo kot okrasni detajl.

 • Turban

Nekaj veščine bo že potrebne, za začetek, potem pa bo teklo kar samo od sebe: z vajenimi kretnjami si boste v trenutku nadele čisto novo podobo. Naj vam pristoji od jutra do poznega večera, mehkoba svile naj vam gladi lasišče med vsakdanjimi opravki in posebnimi priložnostmi. Pomembno je, da ga nosimo z visoko dvignjeno glavo. Tistega iz frotirja pa prepustite med nujno kopalniško opremo.

 • Erykah Badu

Ameriška hip hop in neo soul pevka, po materi Nigerijka, vam bo v lepo spodbudo, kako brezkompromisno nositi pokrivala. Na tem mestu imamo predvsem v mislih umetelno zvite rute/turbane v vsaj dvajset centimetrov visoke skulpture. Etno prebliski, ki zahtevajo pokončno držo. In nekaj smelosti.

 • Zavezani čop

Čope, čopke, kite, kitke in rasta svedrce lahko ukrotite z ruto, bolj ali manj zloženo v trak. Zagotovo bolj šik izbira kot elastike ali “scrunchie-es”.

 • Vehementno čez rame

Ruta, ogrnjena čez rame, je všečna izbira v modni kombinatoriki; lahko zavozlana spredaj, ob strani ali zadaj, lahko le vržena nazaj ali pa le nežno položena, speta z broško, da ne drsi.

 • Labodji vrat (ali pa ne)

Zavezana okoli vratu, namesto puli ovratnika, s skritimi vogali ali pa plapolajočimi na tisto stran, ki nam je najbolj povšeči. Ne le proti prepišnim ulicam in prehladu. Kot modni statement!

 • Vitek pas

Res le za vitek pas! Umetelno zvita ruta bo poudarila ožino pasu in postavi dodala nekaj proporca.

 • Kate Moss: “Lahko si naredim obleko iz rute …”

Ruta je lahko tudi top, krilo, sarong in obleka. Lahko le zavozlana ali speta s sponko. Morda bosta za obleko potrebni dve – in kar pogumno v kombiniranje vzorcev!

 • Zapestnice

Le zakaj pa ne? Ruto/e zavijte okoli rok ali jo uporabite kot pašček za uro. Pogoj: manjše dimenzije kvadratov/trakov. Lahko si ozaljšate tudi predel nad stopalom ali pa okrasite kakšne (nove) sandalce.

 • Torbe, torbice

Ruta/ica bo najbolje prišla do izraza vehementno zavezana skozi zanko pri ročaju, tako da bo lahko njeno svileno tkanje med hojo igrivo poplesavalo za vami. In zakaj ne bi smel biti tudi nahrbtnik? Če se vam zdi, pa ruto ovijte okoli ročaja za bolj pester videz.

 • “Multi purpose”

Rute, ki imajo za vas še posebno vrednost, četudi le simbolno, postavite na ogled v obliki okrasnih blazin, uokvirjene za steklom, vkomponirajte jih v špansko steno … Vedno pa se lahko zavijete v za vas posebej izdelani kimono.

 • Opornica Grace Kelly

Ko si je legendarna igralka in monaška princesa leta 1956 zlomila roko, si je mavec lično podprla z zavezano ruto. Hermèsovo, seve. Nihče vam ne prepoveduje, da jo posnemate … in morda za aprilsko šalo (ali pa kar tako) zdravo roko popestujete v čudoviti svilni opornici. Morda boste sprožili trend. Kot za šalo!

BESEDILO: BARBARA ŽNIDAR 
FOTO: Sašo Radovič
Rute: Galleria.si
Oblačila: Akultura
Torbice: Marjeta Grošelj